- Κολομβία, Βρετανική
- (British Columbia). Επαρχία (947.800 τ. χλμ., 3.907.738 κάτ. το 2001) του Καναδά, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Βρέχεται στα Δ από τον Ειρηνικό ωκεανό και συνορεύει με τις ΗΠΑ στα Ν (Ουάσινγκτον, Αϊντάχο και Μοντάνα) και στα ΒΔ (Αλάσκα), στα Β με το ομόσπονο έδαφος Γιούκον και τα Βορειοδυτικά Εδάφη και στα Α με την επαρχία Αλμπέρτα. Η επαρχία περιλαμβάνει διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων το Βανκούβερ και τα νησιά της Βασίλισσας Καρλότας. Αποτελεί τμήμα της ομοσπονδίας του Καναδά από το 1871.
Η Β.Κ. είναι ουσιαστικά ορεινή και διασχίζεται από τα ΒΔ προς τα ΝΑ από δύο ορεινές αλυσίδες, παράλληλες προς την ακτή: στα Α βρίσκεται το όρος Ρόμπσον (3.954 μ.), ένα ευρύ τμήμα των Βραχωδών ορέων που χωρίζεται σε μερικές μικρότερες αλυσίδες (όρη Καριμπού, Σέλκιρκ κ.ά.) από τον άνω ρου των ποταμών Φρέιζερ και Κολούμπια. Στα Δ και πέρα από τα εκτεταμένα υψίπεδα βρίσκεται η Παραθαλάσσια οροσειρά, με ψηλότερη κορυφή το όρος Γουάντινγκτον (4.042 μ.), σε μικρή απόσταση από την ακτή του πορθμού της Βασίλισσας Καρλότας. Το ψηλότερο όρος της Β.Κ. είναι το Φεργουέδερ (4.663 μ.), στην οροσειρά Σεντ Ιλάιας. Το ανάγλυφο παρουσιάζει σαφή ίχνη ισχυρής παγετωνικής δράσης, όπως αποδεικνύουν οι σκαμμένες από βαθιά φιόρδ ακτές και οι πολλές λίμνες παγετωνικής προέλευσης. Το ανάγλυφο αυτό καθορίζει γενικά το υδρογραφικό δίκτυο και το κλίμα.
Από τους ποταμούς, που γενικά έχουν κατεύθυνση από τα Β προς τα Ν, σπουδαιότερος είναι ο Φρέιζερ (1.360 χλμ.), ο οποίος εκβάλλει στον πορθμό της Γεωργίας (Τζόρτζια) και σχηματίζει ένα μικρό δέλτα.
Το κλίμα είναι ψυχρό και ξηρό στο εσωτερικό, λόγω του εμποδίου που προβάλλουν οι ορεινές αλυσίδες στη δράση των ωκεάνιων ανέμων και γίνεται πιο ήπιο στην παράκτια περιοχή, λόγω της επίδρασης του θερμού ρεύματος που προέρχεται από την Ιαπωνία. Χάρη στις άφθονες βροχοπτώσεις, η Παραθαλάσσια οροσειρά καλύπτεται από πυκνά δάση, τα οποία στα Α υποχωρούν βαθμιαία και αντικαθίστανται από πιο φτωχή βλάστηση.
Η Β.Κ. είναι αραιοκατοικημένη και έχει μόνο μία μεγάλη πόλη, το Βανκούβερ. Από τις άλλες πόλεις, σημαντικότερες είναι η πρωτεύουσα Βικτόρια, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού Βανκούβερ, στον πορθμό Χουάν ντε Φούκα, λιμάνι με ζωηρή κίνηση στον Ειρηνικό και διεθνές αεροδρόμιο· η Νιου Γουέστμινστερ, η πρώτη πρωτεύουσα της Β.Κ., που σήμερα αποτελεί σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και λιμάνι επί του ποταμού Φρέιζερ· η Πρινς Ρούμπερτ στο ύψος του νησιού της Βασίλισσας Καρλότας, που βλέπει στον ωκεανό και συνδέεται με φεριμπότ με το νησί Βανκούβερ, στην περιοχή που ονομάζεται ναυτικός αυτοκινητόδρομος μεταξύ της Αλάσκα και της πολιτείας Ουάσινγκτον.
Κυριότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της επαρχίας είναι τα δάση, που τροφοδοτούν μια ακμαία βιομηχανία χαρτιού και κυτταρίνης. Στις παράκτιες ζώνες είναι αρκετά ανεπτυγμένη και η γεωργία, ιδιαίτερα η καλλιέργεια μηλιών και γενικά οπωροφόρων δέντρων. Ικανοποιητική είναι η κτηνοτροφία βοοειδών και η αλιεία (κυρίως σολομών), ενώ μεγάλης κλίμακας είναι η κατεργασία και το εμπόριο πολύτιμων δερμάτων, για τα οποία υπάρχει μεγάλη διεθνής αγορά στο Βανκούβερ.
Ο πλούτος του υπεδάφους είναι τεράστιος και περιλαμβάνει κάρβουνο, σίδηρο, πετρέλαιο, μόλυβδο, ψευδάργυρο κ.ά. Χάρη στις σημαντικές υδροηλεκτρικές πηγές (στις οποίες πρέπει να προστεθούν και τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της Μπάραρντ και της Πορτ Άλμπερνι) έχουν αναπτυχθεί στη Β.Κ. σημαντικές βιομηχανίες, κυρίως μεταλλουργικές, χημικές πετροχημικές και τροφίμων (κονσερβοποιία ιχθυηρών).
Εναέρια άποψη των λιμενικών εγκαταστάσεων του Βανκούβερ (φωτ. Πρεσβεία Καναδά).
Το κτίριο του κοινοβουλίου της Βρετανικής Κολομβίας, στη Βικτόρια (φωτ. Πρεσβεία Καναδά).
Φωτογραφία του Βανκούβερ, στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, από δορυφόρο της NAΣA, τον Αύγουστο του 1989· διακρίνεται το λιμάνι του Βανκούβερ στο δέλτα του ποταμού Φρέιζερ (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.